Filter

Samen een tijdschrift maken | Jilster

Vakgebied: taal, mediawijsheid
Deelgebied: stellen, afscheid groep 8
Doelgroep: 5 t/m 8

Producent: Jilster

Probeer het gratis uit!

Lespakket Maak samen een afscheidstijdschrift voor groep 8!

Verlaten jouw leerlingen binnenkort de basisschool? Denk dan eens aan het maken van een afscheidstijdschrift of jaarboek als blijvende herinnering. Een tijdschrift maken betekent zowel creatief als vakinhoudelijk bezig zijn, waarbij verschillende vaardigheden komen kijken. Het is leerzaam én leuk! Graag geven we je tips om jou en je leerlingen op weg te helpen.

Maak gebruik van het volledige lespakket of download de losse werkbladen hieronder.

Leerkrachthandleiding  Download lespakket


1. Brainstormen over de inhoud van het tijdschrift

Een mindmap helpt je bij het bedenken en ordenen van ideeën. Je zou een mindmap kunnen zien als een tijdschrift: Zet de titel in het midden; de takken die daaruit komen vormen de pagina’s en de takken die daar weer uit voortkomen geven inspiratie voor de inhoud.

Download werkblad

2. Een persoonlijke pagina maken

Maak het afscheidstijdschrift nog persoonlijker en laat elk kind zijn of haar eigen pagina vullen in het tijdschrift. Dit kan bijvoorbeeld door het schrijven van een column.

Download werkblad
3. Een advertentiepagina maken

Het leuke van een advertentie is dat je hiermee alle kanten op kunt! Laat je leerlingen een advertentie maken over de aankomende schoolmusical of het schoolkamp van groep 8. Een andere optie is om bedrijven te vragen of ze willen adverteren in ruil voor sponsoring.

Download werkblad
4. Mooie foto's maken

Foto’s zijn heel belangrijk en onmisbaar in een tijdschrift. Stuur je leerlingen op pad en laat ze een serie foto’s maken, bijvoorbeeld van elkaar of de dingen die ze leuk vinden. Je kunt ook zelf foto’s maken van alle leerlingen en deze verwerken in de persoonlijke pagina’s of in de vorm van een fotocollage.

Download werkblad
5. Een wist-je-dat-pagina-maken

Op een wist-je-dat pagina kun je de leukste, grappigste of juist interessante feitjes en weetjes kwijt. Welke wist-je-datjes wil jij de leerlingen niet ontnemen? Misschien hebben zij zelf een leuke toevoeging aan de pagina? Schrijf ze op!

Download werkblad
6. Een interview houden

Daag je verder leerlingen uit en laat ze een interview voorbereiden en uitvoeren. Je kunt over allerlei onderwerpen een interview houden: over de hobby van je klasgenoot, het lievelingseten van de juf, de leukste schoolagenda, de middelbare school waar je straks heen gaat, noem maar op!

Download werkblad
7. Extra opdracht 'dit zeggen jullie over elkaar'

Schrijf positieve herinneringen en eigenschappen op van vijf van je klasgenootjes en geef die aan de juf of meester. Die maakt dan van al deze informatie een mooie pagina ‘dit zeggen jullie over elkaar’.
Je kunt natuurlijk ook een klasgenootje interviewen (zie werkblad ‘houden van een interview’).

Download werkblad

 


Maak samen het afscheid van groep 8 onvergetelijk!

Nog even en dan verlaten de leerlingen van groep 8 de basisschool. Natuurlijk wil je deze tijd niet zomaar voorbij laten gaan en hoort er bij een afscheid een leuk cadeau als blijvende herinnering. Al gedacht aan een afscheidstijdschrift voor groep 8? Laat je leerlingen de basisschooltijd altijd herbeleven met een afscheidstijdschrift vol foto’s van de kleutertijd tot nu, grappige interviews, persoonlijke verhalen van klasgenoten en hun plannen voor de toekomst.
Ga naar de website voor meer informatie.

Eenvoudig aan de slag

Met Jilster kun je direct aan de slag met je tijdschrift. Het online ontwerpprogramma is overal beschikbaar en heel toegankelijk. Nodig leerlingen, ouders en leerkrachten uit om samen te werken in het tijdschrift. Voeg eigen teksten en foto’s toe aan een pagina en bewerk ze. Je kunt ook gebruik maken van verschillende gratis basisschool sjablonen, achtergronden en clip-arts.

Is het tijdschrift compleet? Kies dan uit verschillende uitvoeringen en laat het tijdschrift drukken als professioneel exemplaar.


Het maken van een tijdschrift als lesmethode in het onderwijs

Het maken van een tijdschrift in het onderwijs is een leuke, vernieuwende en creatieve lesaanpak. Een tijdschrift is een origineel cadeau voor bijvoorbeeld het afscheid van groep 8, maar is daarnaast ook erg geschikt voor schoolopdrachten, werkstukken en verslagen. Met Jilster is het mogelijk om klasgenoten, leerlingen en docenten uit te nodigen om samen te werken aan een tijdschrift.

Alle informatie op een rijtje  Probeer het uit!

Volg Jilster om op de hoogte te blijven